Zona privada

Noticies

Festivitat Col·legial any 2024

'Als que entreu, vos demane que treballeu de valent per a aconseguir una justícia de qualitat”

 

Un any més, la jura de nous col·legiats i dels que complixen 25 anys en la procura va ser un acte emotiu, entranyable i amb una gran assistència. Sis nous col·legiats es van incorporar al col·legi i 18 van celebrar les bodes de plata en la professió. L'acte va estar presidit per la degana de l'ICPV, Begoña Mollá, abrigada per la seua Junta de Govern. Al mateix van assistir representants de les diferents administracions, estaments judicials, entitats i col·legis que mantenen relació amb la procura. També va haver-hi reconeixements a la companya Alicia Ramírez, que ha rebut el premi Dones pel dret que atorga Aranzadi, i als membres ixents de la junta.

La jura dels nous col·legiats és per a ells una fita molt important en la seua carrera professional: és l'inici, el tret d'eixida a partir del qual descobriran el món en què desenrotllaran la seua carrera. En les seues cares, al pujar a eixa tarima, es reflectixen la il·lusió, les ganes d'entrar en el món laboral, els interrogants que sempre plantegen els inicis.

“Exercir la professió en una època plena d'incertesa”

En este 2024 han sigut sis els nous col·legiats de València que han entrat en la procura. La degana de l'ICPV, Begoña Mollá, els preparava per a les situacions que estan a punt de viure: “Volguts companys, heu decidit exercir esta professió en una època plena d'incertesa i de modificacions legislatives que afecten de forma directa a la procura. Ara com ara podem afirmar que exercir la professió de procurador és més aïna com córrer una carrera d'obstacles”.

A més, la degana els va donar un consell: “Lluitar i treballar; treballar de valent i fer que amb el vostre treball i esforç la justícia siga sempre de qualitat. Només heu de veure els companys que hui celebren els seus 25 anys d'exercici. Ells són el fidel reflectisc de la constància, de la formació contínua, del treball ben fet i de la forma amb què la procura ha sabut adaptar-se als nous temps”.

I va definir així els companys que complien les bodes de plata de la professió: “Són uns autèntics herois, perquè si és difícil aguantar en esta professió amb tots els alts i baixos que tenim, més ho és fer-ho durant 25 anys seguits”. També va tindre per a ells paraules d'agraïment: “Gràcies per seguir ací, gràcies per estar al peu del canó, encara que no ho hàgeu tingut fàcil, gràcies per ser un exemple que s'ha de seguir per tots nosaltres; en definitiva, gràcies per ser com sou, pel vostre treball ben fet i per la vostra professionalitat”.

Despedida dels membres de la Junta de Govern

A més de la recent reelecció de la nova degana, part de la Junta de Govern de l'IPCV s'ha renovat com a conseqüència del procés electoral. Begoña Mollá va dedicar una part del seu discurs a despedir-se dels membres ixents: Raúl Martínez, Diana Sanchis, Mariola Tarazona i María Fe Subirón. “Heu sigut no sols els meus companys de la Junta de Govern, sinó també la meua família. Hem viscut moments molt durs i difícils durant estos últims anys, però sempre heu estat ací, treballant de valent, sempre al servici de la institució i de la procura. En definitiva, al servici dels nostres companys”.

Capítol a part va meréixer la secretària de la junta, Rosa Úbeda, a qui Mollá va definir com “algú que és, ha sigut i serà molt especial per a mi. Ha sigut la persona que durant molts anys ens ha guiat i atenció als membres de la Junta de Govern. M'has donat els millors consells durant estos últims anys. Saps que et volem”.

Alicia Ramírez, Premi Aranzadi

Durant el transcurs de l'esdeveniment, Begoña Mollá també va tindre paraules de reconeixement per a Alicia Ramírez: “No puc estar més orgullosa del premi que Aranzadi La Llei Dones pel Dret li ha atorgat. Es tracta de la primera dona procuradora a qui es concedix un premi d'esta categoria, més que merescut pel seu treball i dedicació a la procura durant 48 anys”.

A l'acte van assistir nombrosos representants dels diferents estaments judicials, de l'Administració i de la societat civil de la Comunitat Valenciana: Consell Jurídic Consultiu, Generalitat Valenciana, Consell General del Poder Judicial, Audiència Provincial de València, Consell Valencià de Procuradors, Fiscalia Provincial de València, Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, Policia Judicial, UDYCO, UDEF, UATSJ, col·legis de Registradors, Advocats, Graduats Socials, Detectius Privats, Universitat de València, Universitat Catòlica, Universitat Europea e Universitat Internacional de València.

PROCURADORS QUE HAN JURAT EL CÀRREC:

  1. MARIA DESAMPARADOS TORREGROSA BOTELLA
  2. LARA VADILLO CINTAS
  3. PAULA ALCÓN JORDÁ
  4. ALISSON CAROLINA PATIÑO VEGA
  5. MARIA ROSARIO FAYOS GONZÁLEZ
  6. NOEMÍ ROMERO PÉREZ

PROCURADORS QUE COMPLIXEN 25 ANYS EN LA PROFESSIÓ:

  1. EVA MARÍA MOLLÁ SAURÍ
  2. ROSARIO CALATAYUD RIBERA
  3. MARÍA DE LOS LLANOS PLAZA OROZCO
  4. HERMINIA ARNAU ARNAU
  5. MARIA FE SUBIRÓN SÁNCHEZ
  6. FRANCISCO JOSÉ REAL MARQUÉS
  7. BEGOÑA IRENE CAMPS SÁEZ
  8. CARINA FERRER ALÓS
  9. MARIA LOURDES PÉREZ ASENSIO
  10. ELIONOR ESCURIET ROIG
  11. CRISTINA MARÍA PÉREZ PELLICER
  12. MARIA FRANCISCA BENET MUÑOZ
  13. CARMINA OLIVER FERRANDIS
  14. ANA GALLINAS RODRÍGUEZ
  15. TERESA GIMÉNEZ ZARAGOZA
  16. SARA GIL FURIÓ
  17. MARÍA DEL CARMEN NAVARRO BALLESTER
  18. MARÍA JOSÉ CARDONA GERADA


Begoña Mollá: “Tornarem a recórrer el nou RD d'aranzels a pesar del discurs de la por que estan utilitzant”

La degana de l'Il·lustre Col·legi de Procuradors de València, Begoña Mollá, s'ha mostra molt combativa amb la postura del Legislatiu respecte a l'actualització dels aranzels del nostre col·lectiu professional. Ho feia durant l'acte de jura de nous col·legiats, celebrat el 14 de juny en la Ciutat de la Justícia de València. Mollá compareixia en el seu primer acte públic després de ser reelegida degana de l'ICPV per a quatre anys més. L'esdeveniment, a què van acudir unes 300 persones, va comptar amb la presència de nombrosos representants dels diferents estaments judicials de la Comunitat Valenciana.

No hi haurà treva en la lluita per a aconseguir uns aranzels dignes, a l'altura de l'exercici dels professionals de la procura. Este és el missatge de fons del discurs que l'acabada de reelegir degana de l'Il·lustre Col·legi de Procuradors de València, Begoña Mollá, pronunciava davant dels prop de 300 assistents a l'acte de jura de nous col·legiats i d'homenatge a què porten 25 anys de professió. En primer lloc, recordava la lluita dels últims anys, durant els quals els procuradors “hem hagut de torejar contra distintes reformes”, com “el RD 307/2022 de 3 de maig, per mitjà del qual El Govern d'Espanya va aprovar un nou aranzel en què els drets dels procuradors, la qual cosa havíem de cobrar pel nostre treball, estava topat per uns màxims. Almenys des de València, vam entendre que eixe decret era la nostra mort”.

Mollá qualificava com a “pas valent” el que va donar l'ICPV junt amb altres 18 col·legis per a recórrer eixe RD i rememorava que el passat 9 d'abril, “el Tribunal Suprem declarava la seua nul·litat i instava el Govern d'Espanya a redactar un nou que regulara uns aranzels dignes per a la nostra professió”, en una sentència que definia la procura com “una peça fonamental en el funcionament de l'Administració de Justícia al nostre país”.

Pitxer d'aigua freda

Però l'esperança en què les coses canviarien es va diluir en menys d'un mes. Ho expressava així la degana de l'ICPV: “Quan ja pensàvem que finalment se sentiria la petició del TS de regular els drets dels professionals de la procura amb unes quanties que s'adequaren a la realitat social i econòmica actual, un nou pitxer d'aigua freda va caure sobre els nostres caps el passat 1 de maig: un nou RD d'aranzels va ser publicat en el mateix sentit i amb el mateix contingut que l'anterior”. És a dir, quantitats ridícules, sense uns mínims i amb uns màxims, amb un interval molt ampli. “En molts casos, un insult per a la professió, que va en el nostre detriment i afecta directament la qualitat de la justícia”, alertava Mollá.

Sens dubte, una nou renyada. Però a pesar de les dificultats, hi ha ganes de continuar barallant: “Tornarem a recórrer; però ja no som 19 els col·legis que anem a fer-ho, sinó més de 30, la qual cosa representa a més del 80% de la professió. I tot això, a pesar del discurs de la por que des d'altres instàncies s'estiga utilitzant per a impedir que barallem pel que creiem que és just: una retribució digna per a una professió maltractada al llarg de la història”, anunciava la degana de l'ICPV.

Més mitjans materials per a poder complir el RD 6/2023

Una altra de les reformes legislatives que valorava Begoña Mollá és el RD 6/2023, pel qual s'aproven mesures urgents per a l'execució del pla de recuperació, transformació i resiliència en matèria de servici públic de justícia, funció pública, règim local i mecenatge. Este RD modifica substancialment la LEC, no sols quant a la tramitació de procediments, sinó quant a la justícia digital. Una reforma que, segons Begoña Mollá, “ha posat de manifest novament que la justícia, tal com la coneixíem fins a este moment, i la justícia moderna moltes vegades no van de la mà i són necessàries importants reformes en el sistema per a poder implementar-la”.

També destacava que els procuradors “hem demostrat que estem àmpliament preparats, perquè a pesar del que molts pensen, els professionals de la procura hem sabut adaptar-nos perfectament i sense problemes a estes noves reformes digitals”. I deixava un altre encàrrec per a l'Administració de Justícia: “No sols fa falta que els professionals de la procura ens adaptem a les reformes, sinó que, a més, necessitem que la justícia també s'adapte a les mateixes”.

Més mitjans tècnics i humans

Mollá subratllava la necessitat de “dotar de mitjans tècnics i de millores en els sistemes als distints òrgans judicials. Sabem que no està sent fàcil, i som coneixedors de l'esforç que s'està fent per part de la conselleria, però des d'esta institució que presidisc no puc sinó demanar que no se cessament en la millora dels servicis de l'administració de justícia, i que es continue en la dotació a la mateixa dels mitjans necessaris”. I denunciava que no poden recaure en els professionals “les conseqüències d'esta falta de mitjans, perquè no devem d'oblidar que només així podrem oferir una justícia de qualitat”.

Però esta millora de mitjans tècnics no ha de vindre sola sinó, segons Mollá, ha de fer-ho “acompanyada de mitjans humans. No podem continuar permetent el col·lapse que es viu en nombrosos partits judicials, que provoca retards de fins a sis mesos per a incoar procediments i de fins a diversos anys a celebrar juís”. Una circumstància que provoca “crispació i maltractament cap als nostres professionals, que només volen col·laborar amb la justícia. Manifestem el nostre desig que se'ns tracte amb el respecte que mereixem”, concloïa la degana de l'Il·lustre Col·legi de Procuradors de València.


 

 

Localització

Contacte

ILUSTRE COLEGIO DE PROCURADORES DE VALENCIA
c/ Cirilo Amorós 69 1-1
46004 Valencia
Telèfon:
96 352 94 11
Fax:
96 352 15 20


Enviant un correu a:
administracion@icpv.com


Xarxes socials:

Informació / Consulta torn d'ofic

Enviant un correu a:
turnodeoficio@icpv.com

© 2024 Ilustre Colegio de Procuradores de los Tribunales de Valencia